Monday 29 August 2016

Kari telur

Assalamualaikum...

25hb bulan yg lepas mama pegi ke Kuantan, Pahang melawat rumah adik ipar. Merasa lar jalan ke Air terjun Pandan Panching... pegi tengok laut kat Teluk Cempedak. Seronok jln2 neh. (Mama mmg kaki jln. Haha). Tp ada jugak spend tome duduk rumah je. Adik ipar ni pun masak lar telur kari. Sedap pulak. Rasa dia len sebab ade ikan bilis goreng dalam kari. Tak pernah mkan sblm neh. Selalu kari ayam lar... kari daging or else lar. Haha. Mama Nk simpan resepi ni jgn smpai lupe. Mueheheh...

Kari Telur

Bahan2:
Beberapa biji telur rebus - dikupas kulit dan di goreng sebentar.
Segenggam ikan bilis - Digoreng
1 biji kentang
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3-4 ulas bawang metah -dihiris nipis
2 ulas bawang putih -dihiris nipis
1 inci halia -dihiris nipis
3 sudu rempah kari -dijadikan pes
1 kotak santan
Sedikit air - terpulang. Kalau nak pekat satu mangkuk air mencukupi.
Garam secukup rasa

Cara2
Tumis kayu manis, bunga lawang, cengkih, bawang merah, bawang putih,  dan halia hingga garing.
Masukkan pes kari, telur dan kentang hingga sebati. Masukkan air hingga mendidih. Kemudian masukkan ikan bilis dan santan. Setelah sebati masukkan garam.
Boleh dihidang bersama nasi panas juga roti.

No comments:

Post a Comment