Thursday 19 November 2015

Puding Betik!!!

Bahan-bahan

Bahan - bahannya :-
2 biji buah betik
150 gm mentega
1/2 tin susu cair
1 bungkus serbuk agar-agar
750 ml air
2 sudu makan tepung kastard
2 biji telur
200 gm gula ( ikut manis )
200 gm isi betik

Cara-cara

Buah betik di kupas kulitnya.Potong 2 memanjang.Buang bijinya.Buat macam bentuk sampan.Jangan terlalu nipis sangat bahagian kulitnya untuk kita letakkan adunan puding nanti. Ambil sedikit bahagian isinya.ketepikan.

Satukan mentega, gula, tepung kastard, telur dan susu cair dalam blender.kisar hingga sebati.

Masak serbuk agar-agar dengan air hingga mendidih.kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi hingga mendidih.

Apabila adunan sudah masak tuangkan ke dalam betik yang telah di belah tadi.Sejukkan dahulu baru masukkan ke dalam peti sejuk.

Apabila puding sudah beku barulah boleh di potong.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment